Drágaság, avagy élelmem az életem


A pereszkefélék családjába tartozó Tricholoma nemzetség kellemes meglepetést tartogat a gombamániásoknak Japánban. Bár a drága gomba terem Svédországban is, de igazi rajongás az ázsiai országban övezi. A Tricholoma matsutake (Európában Tricholoma nauseosum néven ismert) a fenyők gombapartnere, nagyon kedveli a japán vörösfenyőt Pinus densiflora. Nyári, őszi gomba, de melegebb éghajlaton télen is terem. Ránézésre átlagos kalapos gomba, de leírások szerint különleges gasztronómiai élményt ad, aki megkóstolja sosem feledi el. Japánban nagyon szeretik, tavaly a szezonja elején 10dkg hazai gombáért kb. 20000 forint értékű yent adtak. Eredeti élőhelyén visszaszorulóban van, mert kedvenc vörösfenyőit pusztítja a fenyőfonálféreg Bursaphelenchus xylophilus. Emiatt a japánok külföldön is felvásárolják a direkt nekik gyűjtött gombákat. A matsutake Európán túl Észak-Amerikában szintén terem fenyőerdőkben. Egy a gond vele, hogy szeret az avar takaró alatt maradni, így nehéz rálelni. Ezzel meg is kaptuk az extrém drágaság receptjét: különleges aroma, rejtett életmód. Az értékesebb szarvasgombák közül a nyári szarvasgomba közönséges hazánkban, de a lombhullató fák mellett a föld alatt fejleszti a termőtesteit. Betanított kutya nélkül lehetetlen rálelni. Illetve a magasabb árat generálja a szóbeszéd is. Egyes gombák annyira jók, hogy a görög istenek ambróziájával vetekszenek. Mosolygok. Természetesen számos gomba extra gasztronómiai élményt nyújt, de sose feledjük, hogy a gomba egy trükkös élelmiszer és bármennyire csodálatos, ha egyszer nehéz megemészteni. A szarvasgomba is sokkal inkább fűszer mint étel alapanyag.
Most látszólag szembe mentem a saját gombamániámmal, de ez nincs így, mert már tűkön ülök a lilatönkű pereszkére várva. Ugyan sose találtam szarvasgombát és sose fogok matsutakét kóstolni, de megvannak a saját kedvenc gombáim, amiket rendszeresen, kismennyiségben fogyasztok. Megvan az oka a gombára való fokozatos átállásomnak. Egyre inkább elrettent, hogy tömegtermelésben előállított húst egyek. Nincs igazi kapcsolat köztem és a táplálékom közt. Nincs megadva a tisztelet az állatnak, amitől elvesszük az életét, hogy ételünk legyen. Az így szerzett hús méreggé válik a testünkben. Egyre inkább érzem, hogy helytelen húsipari termékeket ennem. Gyakran kiérzem a poshadtságot… A természetben gyűjtött gomba friss élelem, és tisztelettel veszem fel, gondosan készítem el. Egészen más milyen élmény egy lilatönkű pereszkés pörkölt mint egy bolti húsból főzött. Vagy egy leves, vagy a rántott kalapok, vagy a tészta szószok. Minden más frissen gyűjtött gombából. Megvan a kapcsolat az életlánc szemei közt. Más érzés, jó. Ezért sose fog elmúlni a gombamániám, mert az életem része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése