Ugrás a fő tartalomra

Kucsmagomba-mánia

Sajnos a fotó nem az enyém. Itt leltem rá. Csillogó szemmel néztem végig a sok-sok jó kucsmagombás képet. Egyből elkapott a tavaszi érzés, és szinte éreztem az ízletes kucsmagomba illatát, megtapintottam viasz-szerű húsát, és megkóstoltam a belőle készült ételt...  A Morchella nemzetségbe tartozó kucsmagombák kimondottan nagy, látványos és tetszetős gombák. Ugyanolyan magas az esztétikai értékük mint a tinóruknak. Ráadásnak az ízletes kucsmagomba a tavasz legjobb gombája. Teljesen érthető, hogy a tél után, amikor csak a késői laskagomba, a téli fülőke és időnként a júdásfülgomba terem,  a gombász kiéhezve járja a tavaszi erdőket, mezőket. Oh, csodásak a tavaszi erdők! Az a pezsgés. Nem lehet betelni vele. Ha pedig előkerülnek a kucsmagombák, tetőzik az öröm. Hazánkban a Morchella nemzetségbe tartozó kucsmagombák: az ízletes M.esculenta, a nyúlánk M.elata, a pusztai M.steppicola, a sötét M.vulgaris, a hegyes M.conica, a feketelábú M.atrotomentosa. A kucsmagombafélék családja népesebb, mert tagja még a cseh Ptychoverpa bohemica, a simasüvegű Verpa digitaliformis, és a fattyú kucsmagomba Mitrophora semilibera is. A kucsmagombák picit trükkösek, mert nyersen egyiket sem javasolt megenni, de főzve, sütve semmi bajunk sem lehet tőlük. Bár egyéni allergiás reakció előfordulhat. Ezért elsőnek egy kevéske főtt kucsmagombát kóstoljunk meg, hogy megtudjuk hányadán állunk a tavasz gombahírnökeivel. Nekem szerencsém volt, semmi gondot nem okoztak. Ugyanúgy az étkem lehetnek mint a többi kedvenc, ehető gombám. Ami még picit idegesítő a kucsmáknál, a tisztításuk. A legtöbb kucsmagombás ételben mindig van egy kevés föld is. De ez sem veszi el a kedvét a gombásznak a gyűjtésüktől. Majd figyeljétek a gombász fórumot, hogy mennyire fog pezsegni március elejétől. Szinte az aranylázhoz hasonlatos tüneteket fognak produkálni a fórumtagok, köztük én is.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …