Ugrás a fő tartalomra

Arany vs. Molyhos

A Xerocomus nemzetségbe tartozó tinóruk felismerése próbára teszi az ember képességeit és türelmét. Őszintén szólva nekem is egyformának tűnnek az élőhelyükön felfedezve a nemezestinóruk. Abban sem vagyok biztos, hogy az internetről kiválasztott képeken tutira az arany Xerocomus chrysenteron (bal oldali) és a molyhos Xerocomus subtomentosus (jobb oldali) termőtestei láthatók. Remélem, hogy így van.
Próbálok a leírásaik alapján egyértelmű azonosító jegyeket adni róluk.
Az arany tinóru(adatlap) kalapbőre gyakran felrepedezik, és a repedésekben a hús vöröses. A tönkjét sárgás alapon vöröses korpázottság díszíti. Csövecskés termőrétege nyomásra, sérülésre gyengén kékül.
A molyhos tinóru(adatlap) kalapbőre ritkábban repedezik fel, és a repedésekben a hús sárga. A tönkjét hosszanti bordázottság vagy megnyúlt szemű hálóminta díszíti. A termőrétege nem kékül sérülés hatására.
Az összetévesztésüknek csak a vetélkedőn lesz jelentősége. Mindketten ehetők, amíg nem lepte el őket egy penészgomba faj. Az Apiocrea chrysosperma ténykedése nyomán megromlanak a nemezestinóru termőtestek és így már ételmérgezést okoznak. Ez a penészgomba faj nem olyan kedves mint a rokona, amiről korábban írtam, a
Hypomyces lactifluorum. Ne szedjük fel a fehér vagy sárga penészréteggel fedett nemezestinórukat! Sajnos nagyon hamar rájuk telepszik a "tinóruevő", így nem is gyűjtöm egyiket sem.

Megjegyzés: Az arany és a molyhos fotóját az internetről töltöttem le. A gombák nevére kattintva az eredeti helyükön tekinthetők meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …