Az élesztőgomba ajándéka

A mai cikkhez direkt valami pezsgős, Valentin-napos illusztrációt kerestem, és találtam. Holnap van az év egyetlen romantikának szentelt ünnepnapja. Ha párkapcsolatban élnék, biztosan meglepném valamivel a szerelmemet. Azonban szingliként mindenkinek kedveskedek a Valentin-nap ihlette bejegyzéseimmel. Most a pezsgő kapcsán ismét dicsérni fogom a legdolgosabb mikrogombát, az élesztőt.A képen látható rózsaszín pezsgőt vörösbor szőlőfajtából, talán Cabernet sauvignon-ból készíthették. Itthon is népszerű pezsgő típus, melynek készítési módja megegyezik a fehérborokból erjesztett pezsgőével. A pezsgő két erjesztési szakaszon megy át, a második során dúsul szén-dioxiddal, amit a direkt pezsgőkészítéshez szelektált élesztőtörzs hoz létre anyagcseréje során. Most ne gondoljunk bele, hogy élesztőgombák millióinak "büfögése" ad nekünk plusz élményt. Inkább örüljünk, hogy az ember felfedezte és munkára fogta az élesztőgombát. Csak bor- és pezsgőkészítéshez sokféle élesztőtörzs kapható. Tehát holnap, ha pezsgővel koccintunk a szerelmes nap végén, akkor gondoljunk az aprócska munkásokra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése