Ugrás a fő tartalomra

Egyszerűsége szíven üt

A kerti susulyka Inocybe rimosa a kisebb termetű mérgező gombák közé tartozik. Legfontosabb méreganyaga a muszkarin egy neurotoxin, ami a paraszimpatikus idegrendszere hat. Ezért kellemetlen mérgezést okozhat, a vérnyomást lecsökkentheti vészes mértékben. Szerencsére a tünetek hamar jelentkeznek és ritkán okoz halált. Azonban senki sem szeret megrémülni, így fontos felismerni a látszólag olyan kis semmilyen, egyszerű kerti susulykát. Ez azért is szükséges, mert a vetélkedő fajlistáján szereplő többi faj közül összetéveszthető a feltételesen ehető kerti tintagombával(adatlap) és az enyhén mérgező feketedő nedűgombával(adatlap). Ezeknél sokkal fontosabb - nem is értem, hogy miért nincs a gombák közt -, a kiváló csemegegombával, a mezei szegfűgombával(adatlap) való összetéveszthetősége, amit sokan szeretnek és nagy mennyiségben gyűjtik.
A kerti susulyka(adatlap) jellegzetes tulajdonságai: az okkeres, barnás kalapja sugarasan selymes-szálas. A kalap közepén kiterülése után is megmarad a púpocska. Idősen a kalapszél elég gyakran behasadozik. Sűrűn álló, kezdetben fakósárga lemezei később olívbarna színűek, élük fehéres. Húsa vékony, törékeny a kalapban, tönkben szálas, fehéres színű, spermaszagú, vagyis nincs jó illata, és nincs különösebb íze.
A susulyka normál esetben nem is csábít fogyasztásra, de mezei szegfűgomba gyűjtése közben kosarunkba kerülhet, ha nem figyelünk a szegfűgomba rendkívül jellegzetes tulajdonságaira. Ezeket javasolt ugyanúgy megjegyezni mint a gyilkos galócáét(kép), amik a fehér lemezek, fehér gallér, fehér bocskor, ritkán teljesen fehér termőtest, de a kalap általában zöldes-barnás színű.

A mezei szegfűgomba(kép) világos barna gombácska, aminek ritkán álló, széles lemezei, szívós, rostos húsú karcsú tönkje, és rendkívül kellemes, fűszeres illata van, ami tényleg emlékeztet a szegfűszegére. Amikor gyűjtöm, minden egyes gombácskát egyenként nézek meg, és ellenőrzöm a lemezeket, az illatot és a tönköt, ami ha nehezen szakad el, akkor egy szegfűgomba tulajdonság kipipálva. Ehhez társul a jó illat, valamint a ritkán álló lemezek. Sosem szedtem más gombát a szegfűgombák közé. Pláne nem raktam susulykát a kosaramba.

A kerti tintagomba(kép) szintén kisebb termetű gomba. Legtöbbször seregesen, tömegben fejleszti rövid életű termőtesteit. Kalapja inkább tojás alakú, felületét letörölhető csillámok, korpák fedik. Kalapszéle majdnem a kalap közepéig erősen bordázott. A lemezei eleinte fehérek, de gyorsan szürkésbarnák, majd feketék lesznek és elfolyósodnak. Csoportos megjelenése, csillámló, korpás, és erősen bordázott kalapja miatt könnyedén felismerhető. Amíg világosak a lemezei, addig érdemes leszedni, de azonnal el is kell készíteni. Megevése után 72 óráig nem javasolt alkoholt inni, mert a benne lévő coprin nevű vegyület gátolja az alkohol lebomlását és acetaldehid mérgezést okoz.

A feketedő nedűgombával(kép) a reptéri mezőn találkoztam többször is. Szép, élénk narancspiros színű gomba, ami sérülésre megfeketedik. Az idős termőtestek is inkább feketék mint pirosak. A színe és a színváltozása jól azonosítja. Azonban jobb békén hagyni, mert enyhén mérgező, megcsiklandozza az emésztőrendszert.

Megjegyzés: A kerti susulyka fotóját innen vettem át.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …