Ugrás a fő tartalomra

Mája van a fának

Vagy inkább egy szokatlan megjelenésű, de gyakori korhadékbontó gombája.
A májgomba magyar és angol neve is, bélszíngomba találó elnevezése a Fistulina hepatica-nak. Leginkább a tölgyek maradványainak lebontója. Melegkedvelő faj, júliustól szeptemberig fejleszti a termőtesteit. Ezek fiatalon ehetők. Puha húsának csersavas, savanykás íze és gyümölcsszerű illata van. A csersav tartalma miatt konyhai felhasználás előtt javasolt enyhén sós vízben vagy tejben áztatni 15-30 percig. Bár az egészen zsenge termőtesteknél elhagyható az áztatás. Addig jó a májgomba, amíg puha húsán átszalad a kés és nem ereszt vöröses levet. Kettévágva szintén inkább állati eredetűnek néz ki mint gombának. A linken lévő képen megcsodálható a húsa, ami tényleg húsnak tűnik. Alul keskeny sávban láthatók a termőtest csövecskéi, amik szabadon állnak és nem választhatók le a húsról. Érdekes, hogy a májgomba a csöves termőrétege ellenére a kalaposgombák Agaricales rendjébe tartozik, azon belül a májgombafélék Fistulinaceae családjába, vagyis rokona a csiperkéknek többek közt. Ez meglepő, mert nincs tipikus kalaposgomba alakja. A vöröses-barnás, nyelvre vagy vesére emlékeztető termőtestei inkább bizarr állati testrészek mint kalaposgombák szaporítóképletei.
Tényleg csodálatos a gombavilág. Megajándékozott minket egy ilyen furcsa ehető gombával.
Aki kedvet kapott a megismeréséhez, és rálel idén, találtam egy jó receptet: májgomba nyárson.

Megjegyzés: A képet innen vettem át.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …