Ugrás a fő tartalomra

Akarom őt (is)

A pusztai kucsmagomba Morchella steppicola kevésbé ismert mint ízletes nevű rokona. Ennek oka, hogy jövevény faj, és még nem volt ideje bekerülni a köztudatba. Természetesen a gombászok többsége tud róla. Sőt szerepel az árusítható gombák listáján, egy figyelmeztetéssel, hogy legalább húsz percig kell főzni, mert a kucsmagombák nyersen nem ehetők, és főzve is allergiás tüneteket okozhatnak az érzékenyeknél. Sajnos a pusztai ritkán szerezhető be piacokon. A kucsmagombák szeszélyes természete rá is jellemző, így sosem lehet tudni, hogy előjött vagy sem kedvenc élőhelyein. Szerencsére terjedőben van, ideális életfeltételeket talál például a sztyeppréteken. A nevében is benne van, hogy füves "puszták" gombája. Különösen kedveli a birkalegelőket. A rétek, mezők gombaflórája jóval szegényesebb mint az erdőké, így hobbi gombász szempontból örvendetes a pusztai kucsmagomba egyre gyakoribb felbukkanása. Tavaszi termőideje még vonzóbbá teszi. Gombász vélemények szerint jobb ízű, finomabb mint az ízletes kucsmagomba Morchella esculenta. Ezért egyre többen keresik, gyűjtik, és teszik el gombaínséges időkre. Minél többet olvasok róla, annál inkább kívánom, pláne, hogy ilyen receptek szítják az étvágyamat. Jó lenne rálelni, mert egészen más ízélményt adna mint a csiperke. Igaz, örülnék a rokonainak is.

Megjegyzés: A netről vett képet 2018. április 3-án sajátra cseréltem, mert végre megtaláltam a pusztai kucsmagombát Békés megyében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …