Ugrás a fő tartalomra

Ékszer

Az ibolyalila nedűgomba Hygrocybe viola a nemzetsége egyik ékköve. Kicsiny termőtestei ametiszt kristályokként ragyognak a zöld mohapárnákon. Apró gomba, kalapja 0,5-1 centi átmérőjű. Szerencsére az ügyes fotós a megfelelő géppel meg tudta örökíteni a szépségét. Élőhelyén nehéz észrevenni, és jobb békén hagyni, mert a nedűgombák gyepes élőhelyei fokozottan érzékenyek az emberi hatásokra. Nyugat-Európában a legtöbb nedűgomba védett, és komolyan is veszik a védelmüket. Az ibolyalila nedűgomba hazai előfordulásáról nem találtam információkat.
Nagyobb termetű rokona, a rózsaszínű nedűgomba Hygrocybe calyptriformis viszont előfordul nálunk, de ritkasága miatt védett, egy termőtestének eszmei értéke 10000Ft. Másik ékszerszépségű ritkaságunk a zöldes nedűgomba Hygrocybe psittacina, ami nem védett, de erősen veszélyeztetett. Ezért feltétlenül óvnunk kell. A háborítatlan, savanyú talajú, tápanyagban szegény füves élőhelyeinken remélhetjük, hogy nedűgombákra lelünk. A feketedő nedűgomba Hygrocybe conica viszonylag gyakori, leginkább vele találkozhatunk a réteken. Például a helyi reptér füves pályáján is többször megtaláltam.
A nedűgombák étkezési szempontból jelentéktelenek, néhány fajuk enyhén mérgező, ellenben esztétikai értékük rendkívül magas. Ismerjük fel, óvjuk, kíméljük őket!

Megjegyzés: A csodás fotót innen vettem.

Megjegyzések

  1. netten gombaszva jutottam el a gyogyhatasu gombak teruletere es itt talaltam par erdekesseget. lehet hogy ismeritek mar oket de lehet meg nem:
    http://healing-mushrooms.net/archives/category/miscellaneous

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …