Ugrás a fő tartalomra

Ellentétek

A virtuális gombászat során sikerült rálelnem a lehető legextrémebb párosra az élőhelyek tekintetében. Ráadásnak egy nemzetségen belül. A porhanyósgombák Psathyrella közé tartozik a homoki porhanyósgomba Psathyrella ammophila és a vízi porhanyósgomba Psathyrella aquatica. Az egyik a homokdűnék lakója, a másik akár patakok medrében lévő korhadó ágakon is fejleszti termőtesteit. A vízi porhanyósgomba termőtestei ellenállnak a víz sodrásának, ami egyedivé teszi a nemzetségében. A legtöbb porhanyósgomba termőteste - a magyar nevükhöz hűen -, törékeny, morzsalékony. Általános, közös azonosító jegyeik: sötétbarna spórapor, sűrűn álló lemezek, üreges tönk, higrofán kalap, vagyis nedvesen sötétebbek, míg szárazon kivilágosodnak. Ez egyes fajoknál azonosító jegy, mert nem mindegy, hogy a kalap közepe szárad ki hamarább vagy a széle. A hazánkban élő fajok közt nincs mérgező, de étkezési értékük csekély. Mindegyikük korhadékbontó, növényi maradványokon, szerves anyagban gazdag talajokon lelhetünk rájuk. Közeli rokonaik a trágyagombák és a tintagombák. Egyes porhanyósgomba fajok alkohollal együtt fogyasztva tintagomba jellegű mérgezést okozhatnak. Erről további információkat kell szereznem.
A homoki porhanyósgomba a Duna-Tisza közének homokpusztai gyepein gyakori, de étkezési értéke nincs. Tengerparti élőhelyein a buckafű Ammophila arenaria elhalt gyökereit, leveleit bontja le.
A vízi porhanyósgomba új felfedezés, 2005-ben leltek rá Oregon államban (USA).

Megjegyzés: A homoki porhanyósgomba és a vízi porhanyósgomba fotójának eredetijét a nevükre kattintva nézheted meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …