Ugrás a fő tartalomra

Fehér királynő

A cikket nem ajánlom gyengébb idegzetű olvasóknak és gyerekeknek, mert túlságosan szókimondó.


Az isztriai szarvasgomba Tuber magnatum az egyik legkiválóbb fűszergomba. Jelentős fűszerező értéke viszont nem indokolja az árát, amit sokkal inkább köszönhet a vélt hatásainak és a nagyon gazdagok kivagyiságának. A szarvasgombákat régóta afrodiziákumnak tekintik. Abba persze kevesen gondolnak bele, hogy a mindenkori jó szexhez három feltétel kell: egészség, önismeret és kölcsönös vonzalom. Néhányan placebóhoz nyúlnak, és kiadnak több ezer dollárt egy gombáért. Mindig elképedve figyelem az emberek irracionális tetteit. A szarvasgomba ára egyedül a kereskedőknek jó. A gombakereskedő a mosolya mögött végtelenül cinikus ember lehet. Én is az lennék az emberi hülyeség vámszedőjeként.
Maradjunk két lábbal a talajon. Tény, hogy van benne egy feromon hatású vegyület, ami nagyon vonzza a nőstény disznókat. Ezért használták sokáig a sertést gombakeresésre, majd inkább áttértek a kutya használatára, mert a disznók igyekeztek megenni a "drága" gombákat. Sokáig a szarvasgomba gyűjtőknél gyakori volt, hogy hiányzott egy-két ujjuk. A disznójuk leharapta.
A szarvasgomba leginkább a férfiakat izgatja, mert magas ára miatt státuszszimbólumnak is tökéletes. Egy vélemény szerint, Magyarországon azért nem kedvelt a szarvasgomba, mert a nők kevésbé szeretik lenyelni a férfiak spermáját. Azért a másik oldalról is megnézve a "problémát", nem ismerek férfit, aki lenyalná tenyeréről testének "nemes" nedvét önkielégítés után. Ha a férfi undorodik a spermától, miért is várja el, hogy a nő kívánja? Ez sem szól másról, mint a pozícióról, ki vezeti a másikat. Ki az erősebb. Ki tudja továbbörökíteni a génjeit.
A halálfélelem a másik sarkalója a szexualitás túlhangsúlyozásának. Az utódainkkal intünk be a halálnak. Mi meghalunk, de a gyerekeink továbbélnek. Azonban az egyéni önzésre nagyban építő fogyasztó társadalmunkban a szexualitás összekapcsolódott a virágzó fiatalság mítoszával. Sokan betegesen félnek az öregedéstől, a természetes hanyatlás tüneteitől. Szex, fiatalság, erő, hatalom. Erre buknak azok, akik több ezer dollárért gombát vesznek.
Megállapításaimmal lehet vitatkozni, és megjegyezni, hogy ez csak egy fűszer. Valóban az, egy fűszergomba. Azonban kereskedői érdekek miatt csinos körítéssel vették körül a föld ajándékát.
Tehát nem kell asztal alá borulni, ha idén is "rekord áron" fog elkelni egy-egy isztriai szarvasgomba, a gombák fehér királynője.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …