Rókagombának álcázza magát

A narancsszínű álrókagomba Hygrophoropsis aurantiaca első ránézésre tényleg hasonlít a közkedvelt sárga rókagombára Cantharellus cibarius. Szerencsére a hasonlóság csak felületes, jobban megnézve a termőtestét egyből lelepleződik. Az első gyanús tulajdonsága, hogy a tönkre mélyen lefutó, villásan elágazó lemezei vannak. Ha megnyomkodjuk, kettévágjuk, akkor megtapasztalhatjuk, hogy halvány narancssárga vagy krémsárga húsa puha, egyáltalán nem olyan kemény és ruganyos mint a rókagombáé. Ha megszagoljuk, garantáltan nem érezhetjük a rókagomba paprikára vagy kajszibarackra emlékeztető illatát. Húsának nincs jellegzetes íze, illata.
A kalapja már fiatalon tölcséresedni kezd, ami miatt hasonlít a tölcsérgombákra is.
Meglepő, de tény, hogy egyik közeli rokona a begöngyöltszélű cölöpgomba Paxillus involutus. Mindketten a tinóruk rokonsági körébe tartoznak. Bizony egy rendben vannak a jó vargányákkal.
Az álrókagomba nem ehető. Egy cukoralkoholt tartalmaz, amit nem tudunk megemészteni, így hasmenést okoz. Inkább hagyd a helyén, és keresd meg az igazi rókagombát.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

2 megjegyzés:

  1. [IMG]http://i49.tinypic.com/213hqhx.jpg[/IMG]
    [IMG]http://i50.tinypic.com/29fbl80.jpg[/IMG]
    cegunk udvaran bukkant fel ma reggel, valami csiperkenek neznem de mintha nem vagyok teljesen biztos benne.

    sargas barna kalap, barna kozponttal, kisse repedezo, kisse hamlo es kisse szalas/szivos.
    barnas lemezek.
    feheres-sargas tonk, szalas/kemeny, feketes gyuru zonaval
    szaga kellemes csiperkeszag
    husa sargasbarnas a kalapban.

    VálaszTörlés