Ugrás a fő tartalomra

A tejelőgombák unokatestvére

A Zelleromyces cinnabarinus egyszerre tűnik pöfetegnek és szarvasgombának, de egyikkel sincs rokonsági kapcsolata.
Ha jobban megfigyeled a kettévágott termőtest metszetét, fehéres folyadékot láthatsz, ami a tejnedv. A genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a tejelőgombák a legközelebbi rokonai. Ezért a különös "szarvasgomba" nemzetsége, a Zelleromyces is a galambgombafélék Russulaceae
családjába tartozik.
A Z. cinnabarinus Észak-Amerika fenyőerdőiben található meg. A kéttűs fenyők gombapartnere. A kicsi, 3-5cm átmérőjű, fahéjszínű termőtestei a talajban vagy a talaj felszínén jelennek meg. Húsa halvány barna, üreges, spóratermő szövet. A fehér tejnedve íztelen és nem változtatja a színét.
Európában a Zelleromyces stephensii él, de pontos elterjedése és gyakorisága nem ismert. Hazai előfordulásáról nem találtam adatot.

Kiegészítés: 2000 óta a legújabb genetikai vizsgálatok alapján átkerültek a "valódi" tejelőgombák közé, így a nevük Lactarius cinnabarinus és Lactarius stephensii. Az utóbbi fajt 2013. június 7-én megtaláltam az egyik közeli tölgytelepítésben.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

  1. azt se tudom merre keressem (foleg hogyan nevezik) ezert feletek fordulok.
    ijensmit arusitanak magyaroszagon vagy erdelyben?
    http://www.fieldforest.net/store/index.php?main_page=index&cPath=1_16_24

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …