Ugrás a fő tartalomra

Álszömörcsög

Az álszömörcsög Battarrea phalloides különös megjelenésű gomba, alul bocskora, felül lemez nélküli kalapja van, és feltűnően hosszú tönkje. A gomba magassága 10-40cm közti. Az eddigi legnagyobb 65cm magas volt. Bár látszólag egy nagyon szokatlan galócára hasonlít, semmi köze az Amanita nemzetséghez.
Az álszömörcsög a nyelespöfetegfélék Tulostomataceae családjába tartozik. Talán a legnagyobb termetű faja a rokonságának. Fiatalon pöfetegszerű gomba, azonban a kettévágott termőtestben látható a tönkkezdemény és a gleba, a spóraképző szövet. A kettős burok belső rétege zselés, a külső pergamenszerű. A burkok felnyílása után a hosszú tönk magasba emeli a "kalapot", amibe be van zárva a termőréteg. Itt egy kép, amin a felnyíló peridium látható, és az alóla kibukkanó érő spórák. A cikkhez mellékelt képen látható termőtestekről már teljesen lefoszlott a peridium, és szabadon vannak a spórák, amit a szél elhord. A termőtest meddő része lassan bomlik le. Ezért lelhetünk rá novemberben, de akár decemberben is.
Az álszömörcsög hazánkban védett gomba. Egy termőtestének eszmei értéke 5000Ft. Áprilistól októberig terem homoktalajú élőhelyeken. Szereti a bolygatott részeket, például fakitermelés utáni telepítéseket, ahonnan a tuskókat is kiemelték. A gombász fórumban ráleltem Storman egyik karácsonyi fotójára, amit 2007-ben lőtt az álszömörcsögről.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …