Ugrás a fő tartalomra

Csiperkének álcázza magát

A fehér tarlógomba Leucoagaricus leucothites a füves élőhelyek gombája. Talajlakó korhadékbontóként esők után gyorsan megjelenik réteken, parkokban, és ősszel a tarlókon. Mostanában egyre több helyről kerül elő, és a kezdő gombászokat zavarba hozza. Első ránézésre, mivel egy szabvány kalapos gomba fehér színben, csiperkének tűnik.
Jó észben tartani, hogy a csiperkék lemezei fiatalon rózsaszínűek, idősen barnák, néha szinte feketék. Még az erdőszéli csiperke Agaricus arvensis kezdetben szürkésfehéres lemezei is a kalap kiterülése után gyorsan színesedni kezdenek és végül barnák lesznek.
A fehér tarlógomba lemezei csak éretten, idősen lesznek halvány rózsaszínűek, sokáig tiszta fehérek. Erről a tulajdonságáról a legkönnyebb felismerni, ha mezőn találtunk rá, és sehol egy fa kilométeres körben.
Tönkjén van gallér, ami fiatalon mozgatható; múlékony. A tönkjének alja gyakran széles, bunkó formájú. Nincs bocskora, ahogy a csiperkéknek sincs. Fehér húsa nem színeződik el. Spórapora fehér/rózsaszín.
A csiperkékkel való összetévesztése nem gond, de fák közelében együtt nőhet a galócákkal, amik gyökérkapcsolt gombák. Egy mező kellős közepén ritka tünemény lenne egy fehér galóca Amanita verna vagy a gyilkos galóca Amanita phalloides fehér színváltozata. Szerencsére a galócáknak feltűnő, de néha a talajban, avarban mélyen ülő bocskora van. Ezt mindig keressük meg.
A fehér tarlógomba közepes étkezési értékű gomba. A galócákkal való összetévesztése miatt nem javasolt a gyűjtése. Inkább a csiperkéket válaszd.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

 1. Üdv! A kertemben a gyepen és egy kis fenyőfa alatt találtam - szerintem ezt a típust. A neten talált irodalomból a téveszthető gombákkal sehogy sem tudtam összevetni. A galóca bocskoros. A karcsú őzláb kalapja csúcsosabb. Ennek csiperke illata van, tényleg csak annyi, hogy fehérek a lemezei. Amit felvágtam már több órája barnulnak a lemezei. Szép gallérja van. Ahhoz hogy valaki összetévessze egy galócával nagyon együgyünek kell lennie - nem? A bocskoron túl a szaga is más. Esetleg van amivel könnyebben összetéveszthető? Képeket tettem a picasa-ra https://picasaweb.google.com/viktor6772/FeherTarlogomba?authuser=0&feat=directlink
  kösz a segítséget

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  A fotók alapján nem vágnám rá egyből, hogy fehér tarlógombát találtál. Vannak egyéb Leucoagaricus, Macrolepiota, Lepiota fajok, amik megjelenhetnek kertünkben.
  Ha meg akarod enni, feltétlenül vidd el szakértőhöz az összes termőtestet, amiből ételt készítenél.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …