Ugrás a fő tartalomra

A tragédia elkerülhető

Újabb gombamérgezés történt, ezúttal Baranya megyében okozott halálos mérgezést a gyilkos galóca Amanita phalloides. Elgondolkodtató, hogy minden településnek van polgármestere, de nincs gombaszakellenőre. Pedig lenne igény rá. Ennek ellenére nem zárható ki az egyéni felelősség sem, nem eszünk meg olyan gombát, amit felületesen határoztunk meg. Az nem lenne túl megnyugtató, ha valaki elé úgy tennék le egy tál gombás ételt, hogy a gomba, amiből főztem, olyan volt mint a csiperke... Az nem elég, ha valaki rutinos gombaszedő, mert ez gyakran annyit jelent, hogy gyűjt kb. három fajt, amit a nagyapja is szedett. Egyszer egy idős bácsinak magyaráztam, hogy él a megyében galóca, itt van pár kilométerre a termőfoltja. Ő váltig állította, hogy sosem találkozott vele. Különben sem érdekli, mert csak a csiperkét gyűjti. Homlokomra szaladt a szemöldököm és döbbenten továbbálltam. Ilyen mentalitás esetén nem csodálkozom, hogy az emberek megmérgezik magukat és családtagjaikat a mérgező gombákkal. Pedig a gombamérgezés elkerülhető lenne, ha az emberek komolyan vennék a jó tanácsokat és betartanák a legelemibb szabályt, a magunk szedte gombát mutassuk meg profinak! Ha nincs a közelünkben szakellenőr, akkor ne együk meg az ismeretlen gombákat. Ilyen egyszerű. Senkinek sem kéne meghalnia a mérgező nagygombák miatt. Nem másznak bele a tányérunkba, a mi felelősségünk, hogy belekerülnek vagy nem. Legyünk felelősségteljesebbek és óvatosabbak!

FONTOS: A nyilvántartott gombaszakellenőrök listája elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Kiegészítés: A fotót október elején, az őrségi gombásztalálkozó kiállításán készítettem a fiatal galócákról. A kettévágott termőtest az én gyűjtésem volt.

Megjegyzések

  1. egyetertek velled abban, hogy minden hobbybol szedet gomba gombaszakellenorrrel kene vizsgaltatni asztalrateves elott, viszont amint mar emlitetted te is tul keves a gombaszakellenor. Mifelenk nem is hallotak ijen "mestersegrol" viszont rengeteg az ugymond "szpecialista" aki nagyon erti magat, viszont amikor odakerul a sor, kiderul hogy mint te esetedben is az oregbacsi, csupan 2-3 fajt ismernek.
    Sajnalom a fentihez hasonlo eseteket, de utovegre a mi hibank. Tulsagosan el vagyunk varososodva es a termeszetet sajnos mar csak kepekbol ismerjuk vagy mar ugy sem, mivel egyre kevesebbet torodunk megvedesevel.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …