Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

Sajnos a száraz periódus nem ért véget, az aszály országszerte érezteti hatását. Számos jó gombalelőhely porzik és kedvenceinknek semmi nyoma. Ugyan reggelente sok harmat csapódik le, és ezt is tudják hasznosítani a gombák, de a termőtest képzésük csak ott indult meg, ahol valamennyi eső volt. Az őrségi túra során ritka nagy mázliba gyalogoltam bele, mert a dél-nyugati rész szintén csapadékhiánnyal küzd. Az ország oda-vissza átszelése közben mindenhol látszódtak az aszály nyomai. Az uralkodó szín a barna volt. Az előrejelzés szerint a hónap közepén jönni fognak az esőt adó frontok. A szombaton átvonuló inkább a déli területeket érinti. Egyelőre nem akar jelentősen megváltozni az időjárási helyzet és szárazból átfordulni nedvesbe. Ez nagyon szomorú. Azonban a gombász olyan embertípus, aki soha nem adja fel a reményt, mert jól tudja, hogy a gombák bármikor készek meglepni. Ha kegyes lesz a természet és sokáig elmaradnak a hajnali fagyok, akkor akár december közepéig találhatunk valamilyen gombát. Most már az őszi-téli fajok fognak beindulni mint például a közismert késői laskagomba Pleurotus ostreatus, ami átveszi a melegkedvelő nyári laskagomba Pleurotus pulmonarius helyét. Az október eleji fagyoktól megkímélt területek füves élőhelyei elegendő víz esetén ontják a csiperkéket és fehér tarlógombát Leucoagaricus leucothites. Itt-ott a nitrogénban dús talajú helyekről óriás pöfeteg Calvatia gigantea is előkerülhet. A legtöbb pöfeteg, amíg belsejük fehér, ehető. Vigyázzunk, hogy a rőt áltriflát Scleroderma citrinum és rokonait ne szedjük fel helyettük. Beindult a fagyilkos gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea. A kalapját fogyasszuk és legalább húsz percig főzzük. Nem minden gombás ételnek jó, és egyéni érzékenység esetén alapos főzés után is okozhat gyomorrontást. A füves helyeken még gyakori a gyapjas tintagomba Coprinus comatus, ami jó, ehető gomba, de csak a fiatalját érdemes ételnek elkészíteni.
Ilyenkor nagyon sok fajnak kéne termőtestet fejlesztenie, de a szárazság és a sokáig meleg idő alaposan megkavarta a gombákat. Türelmesnek kell lennünk. Előbb-utóbb helyreáll a rend.

Friss hír: Zemplénben beindultak a gombák.

Helyi információk: Szombat délelőtt kinéztem a piacra a helyi gombavizsgálóhoz. Az asztalán egy szem légyölő galóca Amanita muscaria volt a legnagyobb szám. Bizony, helyben is terem fenyőfák környékén. Aztán jöttek a hobbi gombászok és bemutatták zsákmányukat. Rég láttam ekkora csapatot a szakellenőr előtt. Tehát Békés megyében teremnek a gombák. Egy fiatalember a kosarában túlkoros déli tőkegombát Agrocybe cylindracea (nyárfarönkön termett) és barna csengettyűgombát Pluteus cervinus (fűrészporon jött elő) hozott, amit megnéztem és meghatároztam neki, de azért továbbtereltem a szakellenőr felé.
Én a piacon egy kis adag termesztett, fehér csiperkét Agaricus bisporus vettem. Most pedig megyek és megfőzöm gombapaprikásnak. Természetesen vegyes aszalt gombával fogom gazdagítani az ízeit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …