Ugrás a fő tartalomra

Séta az őszi erdőben

Hétfőn Pósteleken néztem körül. Nem hasgombászat vezetett, hanem az érdeklődés, hogy a kevés eső és a harmatos reggelek mennyi és milyen fajoknak hozták meg a kedvét a termőtest növesztéshez.
Az egy hónappal korábbi túrához mérten jelentős változás történt, mert lépten-nyomon korhadékbontó gombákba botlottam és itt-ott a gyökérkapcsoltak is felbukkantak. A fajgazdagság a hosszú aszály, gombamentes időszak után szívmelengető volt. Ha a most vonuló mediterrán ciklon sok esőt ad, és kitart a meleg, akkor hétvégére a jó, ehető fajok is előjöhetnek. Bár a felsorolt gombák közül némelyik ehető, de csekély étkezési értékűek. Ezeket sosem gyűjtöm konyhára.
A két órás bóklászás során a lehető legtöbb gombát próbáltam meghatározni. Cirka ötven faj lehetett kint. A kicsi, barna-szürke korhadékbontók közül némelyik név nélkül maradt. Egy-két bizonytalan határozásomat nem raktam be a listába, ami harminc fajt tartalmaz. Ezek zöme közismert, gyakori gomba, amik az alföldön és hegyvidéken egyaránt megtalálhatók.

feketeközepű szegfűgomba
Marasmius bulliardii
nyakörves szegfűgomba Marasmius rotula
undorító büdösszegfűgomba Micromphale foetidum
barázdálttönkű kígyógomba Mycena polygramma

kákagomba Macrotyphula juncea 
hasadtlemezű-gomba Schizophyllum commune
zsemleszínű fakógomba Hebeloma crustuliniforme
kerti susulyka Inocybe rimosa
sárga kénvirággomba Hypholoma fasciculare
gyenge áltintagomba Parasola plicatilis
barna porhanyósgomba Psathyrella piluliformis
fehér porhanyósgomba Psathyrella candolleana
csíkos pohárgomba Cyathus striatus
szarvasagancsgomba Xylaria hypoxylon
húsvörös nyálkagomba Lycogala epidendron
sárguló galambgomba Russula luteotacta
büdös galambgomba Russula foetens
rózsáslemezű tejelőgomba Lactarius controversus
zöld ánizsgomba Clitocybe odora
bükkfa-tapló Fomes fomentarius
lepketapló Trametes versicolor
csoportos álpereszke Lyophyllum decastes
nyálkás gyökeresfülőke
Xerula radicata
gyapjaslábú fülőke Gymnopus peronatus
barna csengettyűgomba Pluteus cervinus
húsbarna pénzecskegomba Laccaria laccata
okkerszínű tinóru Boletus impolitus
molyhos tinóru Xerocomus subtomentosus
piros tinóru Xerocomus rubellus
aranysárga lánggomba Gymnopilus junonius


Jó látni, hogy egy ember ültette, növényzet tekintetében fajszegény élőhelyen a gombák jól érzik magukat, és évről évre egyre több fajuk jelenik meg. A gombák nagy hódítók. Adj nekik egy kis erdőt, és pár év alatt pazar gombaédened lesz.

Megjegyzések

 1. "A gombák nagy hódítók. Adj nekik egy kis erdőt, és pár év alatt pazar gombaédened lesz."

  Na, mi pont így jártunk: szomszédék cirka 8 éve beültették az üres telküket vegyes fenyővel, a feketefenyő dominál. Előtte kukoricaföld volt.

  Két hete megjelentek a fenyőtinoruk, szinte minden feketefenyő tövén ott vannak. Nem volt időnk időben szedni, így legalább kiélvezhették magukat!
  Tegnap tettem egy kört, óriási lepényekben bomlanak, és jön az újabb hullám.
  A legnagyobb kalap átmérője meghaladta a 25 centit!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …