Ugrás a fő tartalomra

A barna tinóru titka

A barna tinóru Xerocomus badius a nemezestinóruk nemzetségébe tartozik, de a nagyobb termetű, hasas tönkű példányait a kezdő gombászok gyakran ízletes vargányának Boletus edulis nézik. Fontos eltérés, hogy a barna tinóru fehéres vagy halványsárgás húsa és csövecskéi nyomásra, sérülésre gyengén kékülnek. Másik lényeges különbség, hogy a barna tinóru barnás, vörösbarnás tönkjén nincs hálózatos mintázat.
Ugyan nem vargánya, hanem egy nemezestinóru, de ettől még egy jó gomba, amit sokan gyűjtenek. Láthatatlan tulajdonsága, hogy egy theanine nevű aminosavat tartalmaz. Ez a zöld tea egyik hatóanyaga, így picit meglepőnek tűnhet, hogy egy gombában is jelen van. A theanine fő tulajdonsága, hogy nyugtató hatású, de nem álmosít el.
Azt nem tudom, hogy a gomba elkészítése során, a főzéskor mennyire károsodik a hasznos vegyület, de egyet tudok, hogy a gombák gyűjtése az egyik legjobb közérzetjavító tevékenység. Bizony, a gombászat is gyógyhatású.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

 1. Mivel onzo es irigy vagyok azt fogom mondani hogy az "elet nem igazsagos", persze nem teljesegeben igaz de van benne azert valami. Ugyanakkor jobban talal egy roman kozmondas, ami szoszerint forditva: "inkabb dogoljon meg a szomszed kecskeje", ami valahogy rendesen forditva igy lenne: "ha nekem nem lehet ne lehessen masnak se".
  Miert?
  egesz nyaron szaladtam a gombak utan es az iden megis nagyon keveset talaltam. mivel mar beallitot a fagy mifelenk, mar le is mondtam az ideni gombaszasrol, de: a hetvegen anyoson kilatogatott tanyara es erosen beutott nekem amikor visszaterve jelentette hogy a szomszedunk "3 zsak" gombat szedett; ami szoszerint igy igaz. Anyosom is szedett volt de o csak egy szatyorral. Miket szedett az egesz falu? Lilatönkű pereszke - Lepista personata.
  Tele volt a gyumolcsos az elmult hetvegen velluk es nagyon komolyan mondom hogy tele volt, mivel anyosom egesz nagytermetuekkel allitott haza es meselte hogy ugyanugy a szomszedunk is. egesz nagy boszorkanykorken all a sok gomba, meszirol lehetett latni a sok gombat.

  VálaszTörlés
 2. Kedves Emőd!
  Normális emóciók ragadtak magukkal, amik engemet is megszálltak, amikor az Őrségben kerestem a vargányát.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …