Ugrás a fő tartalomra

Apró rontó-bontó

A Candida albicans élesztőgombáról annyiféle "rémhírt" olvastam el a hálón, hogy offlinera kell váltanom és elmennem a könyvtárba orvosi szakkönyvekből tájékozódni. A legtöbb cikk hatásvadász, ami mindig gyanús nekem.
Jelenlegi információim alapján nem a gomba a mumus, hanem a túlzásba vitt antibiotikum kúrák, a finomított élelmiszerek és a stressz. A gomba okozta megbetegedés pusztán bajaink jéghegyének a csúcsán tenyésző apróság, ami ellen lehet védekezni egészséges immunrendszerrel, bélflóra-pótlással, rostgazdag élelmiszerekkel, sok testmozgással, és elegendő pihenéssel. A legnagyobb baj, hogy hiába van meg a kellő tudásunk, az esetek 98%-ban eszünkbe se jut a megelőzés, az úgynevezett "egészséges életmód". Ha beüt a baj, és gondjainkat tetézi az élesztőgomba ámokfutása, akkor már elmondhatjuk magunkról, hogy sikeresen(?) tönkretettük magunkat. Inkább kerüljétek a nasikat, a készételeket, egyetek több nyers gyümölcsöt és zöldséget, valamint mozogjatok többet. Plusz tanuljatok meg különbséget tenni vírusos és baktériumos megbetegedések közt, mert vírus esetén semmit sem érnek az antibiotikumok, amik az esetleges baktériumos felülfertőződést akadályozhatják meg, de közben legyalulják a bélflórát is. A nátha nem baktérium, hanem vírus! Legjobb kezelési módja a sok forró tea, c-vitamin, fokhagyma és pihenés. Ha mégis társul mellé egy baktérium, akkor azt célirányosan "támadó" antibiotikummal kezelik. Bár jobb ilyenkor is több natúr, élőflórás joghurtot fogyasztani. A hasznos baktériumaink ügyesen sakkban tartják az élősdi élesztőgombát. A saját erőinkre támaszkodjunk, és ne higgyünk a csodaszerekben, valamint ne gondoljuk azt, hogy egyetlen mumus kergetése az összes bajunkat orvosolja.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …