Téli kedvenc

A téli fülőke Flammulina velutipes biztos jele a közeledő télnek. Azon kevés gombák közé tartozik, amik a hideg évszakot választották termőidejüknek. Speciális fehérjéi vannak, amik a jégkristályok alakját tudják befolyásolni, illetve kialakulásukat lassítani, akár -10Celsius fokig. Ezért a téli fülőke termőtestei nem fagynak szét, és ha megenyhül az idő, akkor tovább tudnak fejlődni.
Hasonló "fagyálló fehérjék" vannak a késői laskagombában Pleurotus ostreatus is, ami szintén ősztől kezd el teremni.
A téli fülőke egész évre kiterjeszti a gombaszezont. Tehát érdemes fagymentes téli napokon fás élőhelyeken keresgélni a sárgás kalapú, bársonyos tönkű téli fülőkét. Más fajjal nem tudod összetéveszteni, ha figyelsz a barna-fekete tönk bársonyosságára. Csak a kalapja ehető, tönkje túl szívós. A kalapbőr nyálkássága egyeseket zavarhat. Azonban fogyasztása biztos egyre gyakoribb lesz, mert a gyógygombák közé tartozik. Ázsiában nagy mennyiségben termesztik. A termesztett példányok másként néznek ki, mert kevesebb fényben és direkt oxigénhiányos állapotba hozva termesztik. A szén-dioxid hatására nyúlnak meg a tönkök. Ha teljes sötétben nő a termőtest, akkor nem hoz kalapot, mert a fény mértéke szabályozza a kalap fejlődését és színeződését.
Hazánkban nem termesztik, de vadon bőségesen elérhető. Békéscsaba belvárosában már két tuskón találkoztam vele. Lombhullató fák maradványain tenyészik, de ritkán fenyőféléken is. Sárgás kalapjáról, világosabb sárga, krémszínű lemezeiről, bársonyos tönkjéről könnyedén felismered.

Kiegészítés: 1993-ban a Columbia űrrepülőgépen több tudományos kísérletet is elvégeztek. Ezek közül az egyik a gombák termőtest növekedését vizsgálta. Hogyan reagálnak a súlytalanságra? Kiderült, hogy a gombáknak is van "egyensúlyérzéke" és gravitáció hiányában mindenfelé nőttek a termőtestek. A képpár felső részén földi körülmények közt nőtt a fülőke, a lentin a Columbia fedélzetén. Jól látható a különbség.

3 megjegyzés:

  1. Szerintem finomabb, mint a laskagomba! Nyersen kifejezetten kellemes.

    VálaszTörlés
  2. Remélhetőleg a Szeged-környéki erdőkben is található...

    VálaszTörlés
  3. Valahol minden gomba mérgező ! Beteg fákon tud megtelepedni mert egy egészséges fa 1000 évig él ! Ez csak nagy vonalakban ! Persze erről nagyon sokat lehetne írni ,de mi nagyon szeretjük a gyűrűs tuskógombát mindenféle formában !!

    VálaszTörlés