Ugrás a fő tartalomra

Ünnepre gondolva

A Cladonia cristatella zuzmó a színeivel illik az ünnephez. December elseje van, amikor elkezdem az ünnepi felkészülést. Novemberben mindig ellenállok a korai hangulatkeltésnek, mert a tizenegyedik hónap másról szól, más a szerepe az ember életében. Azonban a mai naptól az ünnepekre készülök.
A karácsony az egyik legfontosabb ünnepem. Nagycsaládban nőttem fel, és a gyerekkor karácsonyai a mai napig teljes pompájukban ragyognak fel az emlékezetemben. Nem voltunk gazdagok, nem a pénzszórásról szólt a három nap, hanem a hagyományos, összebújik a kis szobában a család életképről. A családi karácsonyok életre szóló szövetségbe forrasztottak össze a testvéreimmel. Nagy szerencsénk volt, mert minket elkerült a testvérféltékenység. Mindegyikünknek van egy-egy kiváló tulajdonsága, amire joggal lehet büszke, tehát a féltékenységnek esélye sem volt, hogy kikezdje az egymás iránt érzet tiszteletet. Mindezek nagyszerű ajándékai az életnek.
A zuzmó tökéletes szimbóluma a testvérek, vagy bármely emberi közösség erős szövetségének. A zuzmóban kék- vagy zöldmoszat és gomba alkot szabad szemmel teljesen egynek tűnő élőlényt. Nagyon szoros szimbiózisban élnek együtt, és a kapcsolat mindkét félnek jó. Ilyen az igazi "win-win" szituáció. Ezt kellene eltanulnia az embereknek is. Mind egyediek vagyunk, de önállóan nem boldogulhatunk. Még a hatalmas fáknak is szüksége van egy-egy gombaszövetségesre. Miért hisszük mi, emberek, hogy egyedül (önzésünkre hallgatva) fennmaradhatunk?

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …