Ugrás a fő tartalomra

Gomba gombának farkasa 11.

Az élősdi porhanyósgomba Psathyrella epimyces a távoli rokonán, a gyapjas tintagombán Coprinus comatus élősködik. A kisebb fehér "gombócok" a parazita termőtestei, a nagyobb barnák, pikkelyesek a tintagombáié. Az élősdi porhanyósgomba olyan vegyületeket termel, amik megakadályozzák a tintagomba lebomlását, eltintásodását. Ezért hosszabb ideig tudja csócsálni az áldozatát.
2009-ben Magyarországon is előkerült, de az eltorzult tintagombák kalapjain még nem jelentek meg a termőtestei. Bár a tintagomba nagyon gyakori hazánkban, de az élősdije ritkán kerül elő. Ha mégis látunk nagyon fura tintagombákat, könnyen lehet, hogy ott lesz rajta az élősdi porhanyósgomba is.

Kiegészítés: A Coprinus nemzetség fajain élősködik, így nemcsak a gyapjason található meg, hanem a C. levisticolensen is. Ennek a fajnak az eltorzult példányai figyelhetők meg az indexes fotón, amit Lilapereszke készített 2009-ben.  

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

 1. Kedves Andrea!
  Örülök, hogy felhasználtad az Indexre feltett képemet, de úgy korrektebb lett volna, ha megemlíted a forrást is.
  Pl: beidézted volna az lenti linken lévő hozzászólásom, és akkor még az is kiderült volna, hogy más tintagombán volt az élősdi porhanyósgomba.
  Üdv: lp
  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=95658254&t=9019811

  VálaszTörlés
 2. Kedves Lilapereszke!
  Elnézést kérek a lemaradt linkért! Mindig kettő szokott lenni, ha a gombász fórumból idézek, egyik a képé, a másik az eredeti bejegyzésé. Pótoltam a linket, és kiegészítettem a bejegyzést.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Andrea!

  Köszi szépen a kiegészítést, a javítást, a képcserét. Jobb és élesebb ez a kép,még ha vakuval is készült, mint az eredetileg belinkelt kép. Más: ma lesz a Mikológiai Társaságnál Jancsó Gábor előadása a gyapjas tintagomba "magánéletéről". Biztos megemlíti e témát, melynek megismerését részemről neki köszönhetem. Azért jó itt is olvasni róla a tágabb Internetes térben.
  Üdv: lp

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …