Ugrás a fő tartalomra

Illatos, de nem virág

A mezei szegfűgomba Marasmius oreades a füves élőhelyek legjobb gombája. Illata, íze méltó vetélytársa a sokak által favorizált ízletes vargányának Boletus edulis. Ha valaki még csak most ismerkedik a gombák csodálatos világával, jó ötlet első fajnak felírni és elindulni a keresésére. Kellemes, egyedi, fűszeres illata és íze garantálja a pozitív élményt. Érdemes vegyes gombás ételt készíteni belőle vagy egy jó levest, mert nagyobb mennyiségben, rendkívül erős aromái miatt gyengébb gyomrúakat megtréfálhatja. Egyébként teljesen ártalmatlan gomba. Egy gond van vele, hogy a gyűjtése babra munka, mert sokat kell hajolgatni érte. Azonban sok kicsi sokra megy. Nagyon jól szárítható. Vízbe áztatás után kalapjai ismét teljes értékűek. Szívós tönkje nem ehető, kizárólag a kalapját fogyasztjuk.
A kezdő gombászok beleeshetnek abba a hibába, hogy türelmetlenek lesznek és az összes barnás gombácskát összeszedik a mezőn. Rossz ötlet! A füves élőhelyeken mérgező gombák is élnek. Ne szedjük fel a szegfűgomba helyett például a mezei tölcsérgombát Clitocybe rivulosa vagy a kerti susulykát Inocybe rimosa. Szerencsére a mezei szegfűgombának több, nagyon jellegzetes ismertetőjegye van. Ezek közül az első a kellemes illata. Tényleg jó szagolgatni. A másik fontos tulajdonsága, hogy a sima felületű, középen púpos kalapja, ami lehet okkeres, krémszínű vagy halvány barna is, szárazon világosabb színű, vagyis higrofán. A harmadik fontos ismertetőjegye a ritkán álló, változó hosszúságú lemezei, amiknek színe a kalaphoz hasonló vagy kissé halványabb. A negyedik, hogy a tönkje nehezen elszakítható, merev, szívós. Amikor első alkalommal mentem gombászni, ezeket az ismertetőjegyeket mantráztam, és egyetlen egy hasonmását sem szedtem fel helyette. Ha alaposan odafigyelsz kalapszínű, ritkán álló lemezeire, nehezen eltéphető tönkjére, rendkívüli illatára, lehetetlenség összetévesztened másik gombafajjal.
Természetesen a gondos figyelmem ellenére a gombácskáimmal elmentem a gomba szakellenőrhöz, és csak az ő helyeslése után főztem egy jó levest a mezei szegfűgombából.

Ne játssz az életeddel! Ha kezdő vagy, soha ne egyél meg olyan gombát, amit nem határozott meg neked gombához értő, vizsgázott szakember!

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

  1. Csak az probléma,hogy nem megfelelő az országban agomba szakértők száma és eloszlása,Nekem például tőbb órát kéne utaznom,egy vagyonért,hogy bevízsgáltassam a gyütött gombát!

    VálaszTörlés
  2. ez igaz.Még egyszer se voltam gombaszakértőnél,és nem haltam meg . Sokáig élvezhettem a lilatönkű pereszke ízét

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …