Ugrás a fő tartalomra

Gombavilág különcei 11.

A Chamonixia caespitosa egy újabb tinóruféle, ami fejlődése során a zárt termőtestet választotta. A genetikai kutatások alapján a legközelebbi rokonai az érdestinóruk (Leccinum nemzetség). Termőtestének színváltozása miatt a kékesedő tinóru Gyroporus cyanescens rokonának gondolták, de a génjei alapján tényleg inkább az érdestinórukhoz áll közelebb.
Sajnos nem igazi kék, így nem kerülhetett be a kék gombás sorozatba, azonban tökéletesen illik a különcök közé, ahogy az összes zárt termőtestű gomba is, ami eredetileg kalapos volt, de valamiért összecsomagolta a termőrétegét egy zsákba.
A Chamonixia caespitosa hazánkból még nem került elő, de több környező országban megtaláltak. Úgy néz ki, hogy világszerte elterjedt faj, de sehol sem gyakori, és sok helyen védett. Igazi kuriózum. Könnyű felismerni, de nagyon nehéz rábukkanni. A fenyők gombapartnere, például társul a lucfenyővel Picea abies. Nagyobb esők után kibukkanhat a talajból. Ilyenkor könnyebb észrevenni a kicsike, 2-3cm átmérőjű "gumókat". A fenyő partner mellett szüksége van magas páratartalomra és meszes alapkőzetű talajra is. Lehet, hogy nincs is olyan erdőnk, ami jó lenne neki. Azonban a gombák mindig készek meglepni minket. Számítok rá, hogy egyszer felbukkan. 


Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

 1. Fenyőpartner gombával kapcsolatban kérdezném: konténeres cserjék fenyőkéreg-mulcsán (kék áfonya, alatta savanyú talajjal) apró kerek szivacsszerű, mondhatni "piskótaszerű" valami jelent meg, sárgás-barnás, teljesen lágy, benne tejszerű nedvvel. Egy másikon pedig kisebb kékes színű. Egyértelműen gomba lehet vagy rovar rakná a lárváit abba? Fotóm nincs, de ha ismét megjelenik, feltétlenül lefotózom... Ahol egyszer már megjelent, ott cseréljem le feltétlenül a mulcsréteget, vagy elég, ha az érintett részt dobom ki...

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Szerintem a sárga "piskóta" cservirág nyálkagomba Fuligo septica
  http://gombaklub.blogspot.hu/2013/02/boszorkanyvaj.html.
  De jók lennének fotók az ismeretlen valamikről. :-)

  VálaszTörlés
 3. hát, a gyanú megalapozott, hogy "kutyahányás"-gomba... töltök fel valahova fotót...

  VálaszTörlés
 4. az érintett talajrészt is lecseréltem, de ha újra vagy máshol is jelentkezik, nem tudom, mit tegyek vele... az egy dolog, hogy nem esztétikus, de az áfonya gyökerére is kihathatnak...

  VálaszTörlés
 5. A legtöbb nyálkagomba, így a boszorkányvaj is elhalt szerves anyagokat és baktériumokat kebelez be mixamőbaként. Nem bántják a növényeket.
  Természetesen vannak parazita nyálkagombák is mint például a káposzta-gyökérgolyva Plasmodiophora brassicae, de az egészen más törzsbe tartozik mint a "kutyahányás".
  Tehát nem kell tartanod a kertedben "mászkáló" nyálkagombától. :-)

  VálaszTörlés
 6. köszönöm a beazonosítást és a megnyugtató választ... megmozgatva a fenyőkérget, még találtam gombát, mégpedig "hagyományosat", és egész kicsit, kitakarva hagytam, nőjön meg, lássuk, mi szereti a savanyú tőzeges talajt így, aztán azt megpróbálom magam is beazonosítani :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …