Ugrás a fő tartalomra

Könyv- és weblapajánló

A vizsgára készülve sok időt töltök a könyvtár olvasótermében. A gombákkal foglalkozó könyvek polcához közel vannak a növények világát bemutató kiadványok. Megakadt a tekintetem az egyik gerincén: Magyarország legnagyobb fái - Dendrománia. Egyből levettem és hosszú percekig lapoztam egyik ámulatból a másikba esve. Kedvenceim az öreg tölgyfák, főleg a megyénkben is őshonos kocsányos tölgy Quercus robur hatalmas egyedei. A fotót áprilisban készítettem a pósteleki öregről. A barátomat állítottam elé, hogy érzékeltessem a méreteit. A koronájának jelentős része nem is fért rá a képre. Gyönyörű fa, jóval nagyobb mint a ligeti öreg, amit szintén kedvelek.
Lenyűgöznek az idős fák, mert a régi világra emlékeztetnek, ami a kultúrsivatag előtt volt itt a megyében. Hol vannak már a tölgy-kőris-szil ligeterdők? Vajon rejtőznek még a megyében valahol a régi erdők öreg hírmondói? Nem tehetek róla, de mindig pityergek, amikor a veszteségeinkre gondolok, és az erdőink felszámolása rettenetes veszteség. Amikor megláttam a pósteleki öreget a telepítés szélén rejtőzködve, tudtam, hogy jóval idősebb az ültetett fáknál. Körbejártuk, lemértük, lefotóztam, ámulva csodáltam. Meg kéne becsülnünk a fákat. Jóval többet érnek mint a piaci hasznuk. Szerencsére nem vagyok egyedül a fák iránt érzett rajongásommal. Ezért tetszik a Dendrománia könyv és a kiadvány alapján készült weblap, amit linkeltem. Megtaláltam a falistájában a pósteleki öreget. Ha Pósteleken jársz, te is keresd fel. Csodálatos fa. Ha pedig még nem listázott nagy fát találsz, feltétlenül mérd le, dokumentáld és adatait küld el a Dendromániának. Mindegyikük nemzeti kincs.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …