A mindenevő ember 4.

Az Ustilago esculenta a kukoricaüszög U. maydis rokona. Mindketten népszerű csemegék, az előbbit Kelet-és Délkelet-Ázsiában termesztik és fogyasztják, az utóbbit Mexikóban. Alapvetően az üszöggombáknak nincs étkezési értéke, hiszen nincsenek termőtesteik, csak hatalmas tömegben termelődő sötét színű spóráik. Akkor mit esznek rajtuk? A leírások alapján tényleg népszerű eledelek az üszöggombával fertőzött növényi részek. Egyik a vadrizs szárában telepszik meg, a másik a zsenge kukoricaszemekben. Hatásukra a növényi sejtek megnövekednek, térfogatuk megnő. Ez jól látható az átvágott vadrizs szárban, amiben a bélszövet van eltorzulva az üszöggomba miatt. Ott tenyészik belül a szárban. A gombától a vadrizs nem tud virágozni, ami csak tőosztással szaporítható. Direkt az üszöggombával fertőzött száráért termesztik. Önmagában az egészséges szár nem túl csábító, de kikerekedve az üszöggombás szövetektől már sokkal gusztább és táplálóbb.
Minden rosszban van valami jó. Az üszöggomba megöli a növényt, de mielőtt ez bekövetkezne, az ember megeszi mindkettőt.


Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése