Ugrás a fő tartalomra

Gombaklub és főzőklub

A hónap első gombaklubja egy hihetetlen falatozásba ment át az esti órákra. Az Ízvadász főzőklub és a Viharsarki gombászok összefogtak, hogy egyesítsék szenvedélyeiket. A végeredmény látható a képen. A fotót egyikünk készítette és megosztotta a gombklub üzenőfalán. A bal felső sarokban van a májas csirkeragu, amibe az Őrségből hozott tölcséres és szagos rókagombák vegyes keverékének nagyobb része került. Mellette a töltött tésztakosárkák vannak. A jobb felső sarokban a kínai leves van. Alatta pirítóson párolt erdei keverék rukkola leveleken. Középen a saláta. Bal oldalt a töltött paradicsomok. Bal alsó sarokban a pirítósra pakolt tojásos keverék látható, amibe pár csepp szarvasgombás olaj került. Az utolsó étel a sült gombafejek zöldségágyon. Mind nagyon jó volt. A klubok tagjai fél óra alatt mindet megették. Senki se maradt éhes. A gombás ételek laktatóak és finomak. Ez a közös klubfoglalkozás nagyon jó program volt. Remélem, hogy lesz folytatása! Ami jó, az jó.

Kínai leves
Hozzávalók:
3 erőleveskocka (3 dl marha alaplé)
20 dkg sertéshús (sovány, csíkokra vágva)
30 dkg bambuszrügy (konzerv, csíkokra vágva)
20 dkg fafülgomba (csíkokra vágva)
30 dkg tofu (csíkokra vágva)
1 póréhagyma felkarikázva
5 cl fehérbor
0,5 tk só
1 csipet bors
4 ek szójaszósz
2 csapott ek étkezési keményítő
4 ek víz (az étkezési keményítő feloldásához)
1 db tojás (habarva)
2 ek vörösborecet


Elkészítése:
Forraljuk fel a csontlét, tegyük bele a húst, a bambuszrügyet és a gombát. Fedjük be, és főzzük kis lángon a hús puhulásáig.
Adjuk hozzá a tofut, póréhagymát, a fehérbort, az ecetet, a sót, a borsot és a szójaszószt.
Mihelyt újra felforr, öntsük bele a kukoricaliszt-habarékot.
Kevergetve főzzük tovább, amíg besűrűsödik.
Lassan eresszük bele a felvert tojást szűrőn keresztül.
Forrón tálaljuk.


Töltött tésztakosárka

Hozzávalók:
0,5 kg fagyasztott hajtogatott leveles tészta
20 dkg camembert sajt kockázva
20 dkg olajon pirított, apróra vágott gomba
3 gerezd fokhagyma
hagyma aprítva
só, bors
petrezselyemzöld

Elkészítése:
A tésztát kiolvasztjuk, kinyújtjuk és kerekre kiszaggatjuk. Kis fém kosárkákba terítjük. A hozzávalókat összekeverjük és a kosárkákba töltjük. Sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tetejét sajttal is megszórhatjuk.


Pirítósra: párolt erdei

Hozzávalók:
10 szelet toast kenyér
40 dkg laskagomba
1 dl olívaolaj,
1 dl száraz fehérbor,
1 evőkanál liszt, só, bors
frissen vágott petrezselyemzöld, ruccola

A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk.
A forró olajban megforgatjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés liszttel, majd felöntjük a fehérborral.
“Zsírjára” pároljuk és megszórjuk petrezselyemzölddel. Pirítós kenyérre ruccolát teszünk, majd ráhalmozzuk a gombás keveréket.


Pirítósra: tojásos

Hozzávalók:
10 szelet magvas kenyér, toast kenyér
20 dkg tölcsérgomba apróra vágva
1 fej hagyma apróra kockázva
5 tojás
2 csepp szarvasgombás olaj
só, bors, metélőhagyma
1 dl tejszín
1 dl tejföl
10 dkg reszelt füstölt sajt


Elkészítése:
A hagymát megpirítjuk, rádobjuk a gombát. Pár percig sütjük, ráöntjük a fűszerezett habart tojást, tejszínt és állandó kevergetés közben lágyra sütjük, hozzákeverjük a tejfölt és a metélő hagymát is, és még pár percig sütjük. Kenyérre halmozzuk, sajttal megszórjuk, sütőben kicsit lepirítjuk.


Töltött paradicsom

Hozzávalók:
1 póréhagyma
20 dkg tölcsér gomba
20 db kisebb paradicsom
20 dkg trapista sajt kockázva

Elkészítése:
A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A hagymát felkarikázzuk, összekeverjük a vargányával, és a sajttal. Megtöltjük a paradicsomokat, majd sütőben 20 percig sütjük.
(a paradicsom belsejét más ételnél használjuk fel)


Májas csirkeragu
Hozzávalók:

20 db csirke felsőcomb, csontozva, bőrözve
5 fej hagyma kockázva
30 dkg máj
30 dkg rókagomba

Elkészítése:
A szalonnát kisütjük, rádobjuk a hagymát, megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a csirkecombokat és megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. 40 perc párolás után, hozzákeverjük a májat, 10 perc sülés után a gombát is. Készre főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.


Sült gombafejek zöldségágyon

Hozzávalók:
15 nagy gombafej, tönk nélkül
2 db cukkini karikára vágva
70 dkg krumpli karikára vágva
4 db kápia paprika felkockázva
paradicsom (a kivájt paradicsom húsát ide használjuk el)
1 szál póréhagyma karikázva
só, bors, petrezselyemzöld
4 gerezd fokhagyma átpréselve
olaj
kakukkfű
majoránna


Elkészítése:
A gomba kivételével összekeverjük a zöldségeket, fűszereket, tepsire rakjuk, meglocsoljuk a paradicsommal és olívaolajjal. 20 percig sütjük, majd rápakoljuk a gombákat és még 20 percig együtt sütjük.


Saláta

Hozzávalók:
30 dkg vegyes erdei gomba
20 dkg csemegekukorica (konzerv)
2 db sárgarépa
2 db újhagyma
1 brokkoli főzve
1 kindley bab (konzerv)
5 dkg retek csíra
10 dkg mungóbab csíra
0,5 csokor petrezselyem
1 doboz galambbegy saláta
1 fél lime-ból nyert lé
só ízlés szerint


Elkészítés:
A sárgarépát a lehető legvékonyabb karikákra vágjuk.
A megtisztított gombát vékonyra szeleteljük, megpároljuk.
A hagymát karikákra vágjuk.
A kukoricát és a babot lecsepegtetjük, majd összekeverjük a répával, gombával, hagymával, brokkoli rózsákkal.
Megspricceljük citromlével, kissé megsózzuk, és alaposan összekeverjük.
Kb. 15 perc múlva (amikor is a citromlé kifejti hatását) hozzákeverjük a csírákat és a felaprított petrezselymet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …