A boldogság kék gombái 4.

A kék penész Penicillium roqueforti a mikrogombák közt az egyik leghasznosabb segítőnk. Neki köszönhetjük az ízletes, pikáns kék sajtokat, amiket évszázadok óta készít az ember a segítségével. De nemcsak sajtkészítésre jó. Tevékeny mikroorganizmusként az életfolyamatai során számos vegyületet előállíthat, amire nekünk szükségünk lehet. Ilyenek az összetett cukrok, fehérjebontó enzimek, íz- és illatanyagok, de antibiotikumot is tud termelni, hiszen mikroorganizmusként a baktériumokkal kell vetélkednie. Muszáj megvédenie magát a mini vetélytársakkal szemben.
Ha az ember minden igényét kielégíti, akkor pazar gasztronómiai élményben van része. A kék sajtok nagyon jók. Kár, hogy a minőségi sajtok megfizethetetlenül drágák közép-európai fizetésből. Ettől függetlenül jó nekünk, hogy hasznos munkásunk a kék penész.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése