Csalóka csiperke

A karbolszagú csiperke Agaricus xanthodermus nagy tömegben terem a reptéri mezőn. Lenyűgöző látvány a körökben, folyásokban, csoportosan növő termőtestek sokasága. Könnyű észrevenni és felismerni, hogy ez egy csiperke. Azonban a gombász kés előhúzása helyett jobb elgondolkodni, hogy miért is van belőle olyan sok, miért nem szedi le senki sem? A rutinos gombászok nagy ívben kikerülik, a félprofik felvesznek egyet-egyet, kettévágják, majd eldobják. Van egy biztos azonosító jegye, ami alapján felismerhető. Ez a húsának sárgulása, ami leggyorsabban a tönk aljánál figyelhető meg, miután kettévágtuk a termőtestet. Pillanatok alatt megjelenik az élénk sárga szín. Sajnos, névadó tulajdonsága nem mindig érezhető, de főzés hatására felerősödik és akkor minden esetben kiöntésre kerül a vágyott finomság. Ha valaki a figyelmeztető szag ellenére megeszi, kellemetlen órákra számíthat a mellékhelyiségben. A karbolszagú csiperke mérgező, gyomorrontást okoz. A legjobb óvakodni a sérülésre, vakargatásra gyorsan sárgára színeződő csiperkéktől, amiknek vegyszeres, tintaszerű szaga főzésre intenzívebb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése