Gombákkal a világ körül 24.

A Lactarius hygrophoroides (jobb oldalt) beillett volna a gombavilág különcei és a valaminek álcázza magát sorozatokba is, mert van egy rendkívül egyedi tulajdonsága, ami alapján a fajnevét kapta. Ha ismered a tudományos neveket, akkor a hygrophoroides ismerős lehet, a csigagombák nemzetség nevére utal, ami a Hygrophorus. A csigagombáknak és a különös tejelőgombának van egy közös tulajdonsága, a széles, ritkán álló lemezek.
A Lactarius hygrophoroides amerikai gombafaj. Európai előfordulásáról nincs adatom. Rokon faja él nálunk és odaát is, a kenyérgomba Lactarius volemus (bal oldalt). Mindketten jó, ehető gombák. Bár a kenyérgomba kissé halszagú, és fehér tejnedve megszáradva bebarnul. Sajnos nem túl gyakori faj. Mindketten a fák gombapartnerei. A csigagomba lemezű keményfákkal, általában tölgyfákkal társul amerikai élőhelyein. A kenyérgomba lomb- és fenyőerdőben egyaránt megtalálható nyári-őszi szezonban.
A tejelőgombák nemzetségében a narancssárga-vörös tejnedvű rizikék a legjobb étkezési gombák, de a csigagomba lemezű és a kenyérgomba is jó, csak az egyikért nagyon messzire kell utazni, a másik pedig viszonylag ritka.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése